Conform celor mai recente date, deși nu tocmai recente, se estimează că în România mai mult de o treime din populația adultă (35,3 %) este supraponderală și chiar aproape una din zece persoane obeze, ceea ce înseamnă că aproape jumătate din populația italiană adultă (cu vârsta de peste 18 ani) este cel puțin supraponderală.
Procentul celor afectați de această problemă crește odată cu vârsta, probabil din cauza unui stil de viață mai sedentar, și tinde să afecteze mai mult bărbații decât femeile (44% dintre bărbați sunt supraponderali, față de 27,3% dintre femei, iar 10,8% dintre bărbați sunt obezi, față de 9% dintre femei).
Aceste date apar în toată gravitatea lor dacă luăm în considerare faptul că excesul de greutate, împreună cu
- sedentarismul
- fumatul
- și alcoolul
reprezintă unul dintre cei mai importanți factori de risc cardiovascular, responsabil de peste 1000 de decese în fiecare săptămână și, din păcate, asocierea mai multor factori de risc crește și mai mult expunerea subiectului la posibila apariție a complicațiilor.

Există multe diete de slăbire, unele mai corecte și mai eficiente decât altele; niciodată nu s-a mai spus că „chiar și o regulă proastă este mai bună decât nici o regulă”, dar de multe ori acestea nu funcționează din simplul motiv că nu există o coerență în aplicarea lor.
În acest articol, vom explica cum să slăbești corect și cum să nu recuperezi kilogramele pierdute. Vom explica principiile generale de creștere în greutate și de slăbire: respectându-le și ducând o viață mai sănătoasă, vei reuși să slăbești. De asemenea, vom aborda cauzele creșterii în greutate și beneficiile slăbirei, vă vom învăța cum să slăbiți urmând o dietă sănătoasă și făcând exerciții fizice și vă vom da câteva sfaturi pentru a începe.
DE CE TE ÎNGRAȘI
Oamenii preistorici, dacă se îngrășau, nu puteau decât să se bucure de asta! De fapt, creșterea în greutate era singura modalitate de a se proteja de moartea prin înfometare în caz de foamete.
Dacă strămoșii noștri mâncau mai mult decât aveau nevoie, excesul de hrană se transforma în grăsime depusă în corpul lor,
Dacă, pe de altă parte, mâncau mai puțin decât era necesar, corpul lor transforma grăsimea depozitată în energie.
În zilele noastre, frigiderele și rafturile supermarketurilor sunt pline de alimente, așa că nu este nevoie să ne folosim corpul ca pe o cămară! Mulți oameni doresc să slăbească doar din motive estetice, dar motivația corectă ar trebui să fie obținerea unei stări de sănătate mai bune. Faptul de a fi supraponderal sau obez este, de fapt, asociat cu un risc crescut de
- boli de inimă,
- diabet,
- artrită
- și de anumite tipuri de cancer.
Alimentele pe care le consumăm sunt o sursă de energie, la fel ca și benzina pentru mașini. Organismul nostru folosește energie pentru a menține constantă temperatura corpului, pentru a se mișca și pentru a-și menține diferitele funcții, cum ar fi bătăile inimii.
Carbohidrații sunt conținuți în alimentele care conțin zaharuri sau amidon. Printre acestea se numără
- orezul,
- pâinea,
- cerealele,
- cartofii,
- paste făinoase,
- sfeclă.
Proteinele sunt esențiale pentru organism și sunt conținute în:
- carne,
- păsări de curte,
- pește,
- leguminoase,
- ouă,
- nuci.
Grăsimile sunt cel mai caloric nutrient și sunt conținute în principal în:
- ulei,
- unt,
- brânzeturi maturate,
- alimente prăjite.
- Unitatea de măsură a energiei este caloria.
- 1 gram de carbohidrați sau zaharuri corespunde la 4 calorii,
- 1 gram de proteine corespunde la 4 calorii,
- 1 gram de grăsimi corespunde la 9 calorii.
Deși unii autori consideră (corect, după părerea mea!) că o astfel de viziune este depășită, este destul de clar că se este supraponderal și apoi obez atunci când se introduc în organism mai multe calorii decât sunt necesare în realitate: caloria este unitatea de măsură a energiei introduse cu ajutorul alimentelor, energie de care organismul are nevoie pentru a funcționa și a fi activ. Cu toate acestea, dacă se consumă (sau, mai bine zis, dacă se absoarbe) mai multă energie decât se utilizează în realitate, se ajunge să se îngrașe.
Necesarul de calorii depinde de o serie de factori, cum ar fi
- sexul,
- vârsta,
- constituția,
- nivelul de activitate fizică desfășurată (muncă și/sau hobby),
- metabolismul.
Copiii au nevoie de mai multă energie pe unitatea de greutate corporală decât adulții, deoarece trebuie să crească. Un om de 90 kg are nevoie de mai multă energie decât cineva care cântărește doar 70 kg. Un zidar are nevoie de mai multă energie decât un angajat de aceeași vârstă, de același sex și cu aceeași constituție.
Chiar și pentru persoane de aceeași vârstă, aceeași constituție și același nivel de activitate, pot fi necesare cantități diferite de calorii pe zi din cauza diferențelor de metabolism; cei cu un metabolism mai rapid au nevoie de mai multe calorii pe zi, deși în realitate diferențele sunt mai mici (ca impact și răspândire) decât credem.
De ce se îngrașă cineva când se lasă de fumat?
Există, în esență, trei motive pentru care te îngrași atunci când te lași de fumat:
Nicotina din țigări accelerează metabolismul, adică mărește destul de mult (7 până la 15%) cantitatea de calorii pe care corpul o folosește în repaus: fără țigări, corpul va arde mai puține calorii și, cu aceeași dietă, veți avea tendința de a lua în greutate.
Țigările reduc pofta de mâncare, așa că renunțarea la țigări tinde să vă facă să vă simțiți mai flămând.
Fumatul este un obicei (prost); când spuneți gata, puteți simți nevoia și/sau dorința de a compensa pierderea cu alimente grase și dulci (bogate în calorii).
Dar merită să vă amintiți de ce merită oricum să renunțați la fumat:
Inima și plămânii vor fi mai puternici și mai bine protejați împotriva bolilor cardiovasculare și a cancerului; nu este niciodată prea târziu pentru a renunța.
Pielea va arăta mai tânără.
Dinții vor fi mai albi.
Respirația va fi mai bună.
Părul și hainele nu vor mai mirosi a fum.
Veți economisi o mulțime de bani în fiecare săptămână.
Performanțele sportive se vor îmbunătăți.