De ani de zile dezbatem dacă cafeaua este bună sau rea pentru inimă. Știința a început să tranșeze problema

Cafeaua este una dintre principalele băuturi consumate în lume, fiind depășită doar de apă. Ca și în cazul altor alimente, cum ar fi ouăle sau produsele lactate, cafeaua a fost indicată ca fiind dăunătoare pentru sănătate. Cu toate acestea, departe de a fi așa, cafeaua are o mulțime de dovezi științifice care oferă date despre beneficiile consumului său. Cea mai recentă analiză a reunit toate studiile de până acum pentru a ajunge la concluzia finală: cafeaua este bună pentru sănătatea cardiovasculară.

Cafeaua și sănătatea cardiovasculară: dragoste sau ură

O recenzie publicată recent a reunit toată literatura științifică de calitate publicată până în prezent cu privire la consumul de cafea și sănătatea cardiovasculară. Concluzia sa principală este că cafeaua este bună pentru sănătatea cardiovasculară, iar consumul său este asociat cu un risc mai mic de mortalitate.

Principalele beneficii ale consumului de cafea provin din fitochimicalele conținute în cafea, cum ar fi polifenolii, care au puternice efecte antioxidante și antiinflamatorii.

Din cauza incidenței tot mai mari a bolilor cardiovasculare, descoperirea unor modalități ușoare și accesibile de prevenire și ameliorare a acestora, cum ar fi consumul de cafea, este de mare importanță.

Analiza literaturii de specialitate a evidențiat efectele clinice controversate ale cafeinei asupra tensiunii arteriale, aritmiilor cardiace, sindromului coronarian acut, anginei stabile și insuficienței cardiace. Același lucru a fost valabil și pentru dislipidemie, deoarece consumul de cafea a crescut colesterolul total, trigliceridele și lipoproteinele cu densitate scăzută.

Motivul datelor neconcludente la multe persoane se datorează factorilor de confuzie multipli, cum ar fi tensiunea arterială ridicată (hipertensiune arterială) sau nivelul ridicat al colesterolului (hipercolesterolemie). Această populație ar trebui să acorde atenție nevoilor lor individuale și să lase medicul și nutriționistul să stabilească ce este cel mai bine pentru ei.

Pentru populația generală, cafeaua este sigură și recomandată pentru sănătatea cardiovasculară și poate scădea riscul de aritmii cardiace, sindrom coronarian acut, angină pectorală stabilă și insuficiență cardiacă.

Cât de multă cafea este sigură și sănătoasă?

În acest articol anterior am explicat, prin intermediul științei, câtă cafea puteți bea în siguranță pe zi. În termeni de cești de cafea, am putea bea între trei și cinci cești pe zi, în funcție de cantitatea de cofeină din fiecare ceașcă.

Ideal este să o repartizăm pe parcursul zilei și să nu bem mai multe cești la rând, deoarece EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) stabilește limita de cofeină care poate fi consumată într-un interval scurt de timp la 200 mg, ceea ce reprezintă aproximativ două cafele. De aceea, trebuie să fim foarte atenți la băuturile energizante consumate rapid sau în cantități mari pe parcursul unei seri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *