Utilizarea plasturilor de silicon pentru reducerea cicatricilor

Plasturi silicon cicatrici

Acest articol discută istoricul și evoluțiile terapiei cicatricilor cu plasturi de silicon. În plus, analizăm o gamă largă de literatură pentru a înțelege cum și de ce gelurile topice de silicon rămân tratamentul preferat al experților medicali în gestionarea cicatricilor. De asemenea, analizăm un număr tot mai mare de terapii alternative care pretind că oferă performanțe îmbunătățite de reducere a cicatricilor.

Tratamentele topice cu gel de silicon par să rămână primul punct de recomandare clinică în tratamentul cicatricilor. Plasturii cu silicon au fost utilizati în terapia cicatricilor de peste 30 de ani, timp în care eficacitatea lor a făcut obiectul a numeroase evaluări clinice.

În timp ce mecanismele exacte prin care plasturii de silicon îmbunătățesc cicatricile hipertrofice, dezvoltarea și recuperarea cheloidelor nu au fost încă pe deplin stabilite, capacitatea sa de a face acest lucru rămâne în mare parte necontestată în prezent. Cu toate acestea, există încă deliberări în curs de desfășurare cu privire la mecanismul exact de acțiune al siliconului în îmbunătățirea unei cicatrici. În prezent, este probabil că, prin ocluzia locului cicatricii și hidratarea patului rănii, este suprimată hiperactivitatea celulelor legate de cicatrice, iar activitatea lor este normalizată.

Suportul clinic al produselor topice cu gel de silicon, în comparație cu toate terapiile alternative pentru cicatrici, este considerat ca fiind forma de primă linie recomandată la nivel internațional pentru tratamentul cicatricilor și este favorizat prin consens în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății. Cu toate acestea, rămâne încă necesitatea unor dovezi clinice suplimentare și a unei mai bune înțelegeri a mecanismului care stă la baza beneficiilor gelului de silicon pentru utilizarea în prevenirea cicatricilor anormale.

Siliconul este utilizat de peste 30 de ani în tratamentul cicatricilor cutanate. Noi formulări și formate de produse din gel de silicon devin disponibile pentru a fi utilizate în tratamentul cicatricilor rezultate în urma intervențiilor chirurgicale, arsurilor și altor leziuni cutanate care necesită tratament spitalicesc. Produsele actuale din foi de gel au fost concepute pentru a fi purtate timp de până la 24 de ore, spălate și reutilizate, însă această abordare poate fi incomodă și poate expune unii pacienți la riscul de infectare a pielii. Formatele de gel de silicon de unică folosință urmăresc să fie mai igienice și mai convenabile, rămânând în același timp rentabile. Costul redus și formularea îmbunătățită îmbunătățesc, de asemenea, accesul la piața de îngrijire medicală la domiciliu, oferind consumatorilor produse care pot fi utilizate la domiciliu. Produsele de prim ajutor care utilizează gel de silicon ar putea îmbunătăți rezultatul cicatricilor în urma accidentelor la domiciliu, precum și protecția rănilor recent vindecate. Tratamentul cicatricilor de acnee cu produse din gel de silicon a demonstrat, de asemenea, rezultate pozitive, astfel încât produsele de consum pentru această aplicație pot oferi beneficii suplimentare.

Repararea țesutului cutanat lezat, fie ca urmare a unei leziuni acute, fie ca urmare a unui proces patologic mai cronic, poate duce adesea la formarea unei cicatrici permanente. Formarea țesutului cicatricial se caracterizează în general prin niveluri groase de colagen. Zonele mari de țesut cicatricial și cicatricile de pe zone mai vizibile ale corpului sunt nedorite și pot avea un impact asupra stimei de sine a unei persoane și, prin urmare, asupra calității vieții. Unele cicatrici, în special cele rezultate în urma unor răni profunde, cum ar fi arsurile, pot restricționa un pacient din punct de vedere fizic, din cauza cantității mari de contracție a pielii. Aceste contracturi vor crește tensiunea pielii și, de asemenea, îi vor diminua mobilitatea. Tratamentele care previn și reduc formarea și aspectul cicatricilor au continuat să câștige interes atât în rândul chirurgilor plasticieni, cât și al pacienților. Tendința în creștere a chirurgiei estetice a fost un factor cheie pentru identificarea de soluții noi și îmbunătățite pentru reducerea cicatricilor. Tratamentele actuale includ tratamente neinvazive, cum ar fi terapia prin presiune și aplicarea de folii de silicon, și tratamente invazive, cum ar fi injecțiile cu steroizi și revizuirea chirurgicală.

Rolul siliconului în reducerea cicatricilor

Epiderma poate avea nevoie de aproximativ 2 săptămâni pentru a se regenera suficient după o rană de grosime totală, deoarece aceasta a pătruns prin epidermă și în straturile dermului. În această perioadă, intervenția asupra dezvoltării cicatricilor va avea un efect redus sau chiar inexistent, deoarece sunt necesare niveluri ridicate de colagen în această etapă timpurie de vindecare a rănilor.

După această perioadă, noul stratum corneum imatur permite niveluri anormal de ridicate de pierdere de apă transepidermică. Această deshidratare a stratului cornos semnalează keratinocitelor să producă citokine, care semnalează fibroblastelor să sintetizeze și să elibereze colagen. Colagenul nou format se grăbește spre locul cicatricii și este cauza multor proprietăți fizice și estetice nedorite asociate cicatricilor. Aplicarea de plasturi cu silicon reproduce proprietățile de ocluzie ale stratului cornos, normalizând hidratarea locului cicatricii la cea a pielii sănătoase, inhibând probabil instrucțiunile trimise fibroblastelor de a produce celule de colagen în exces.

Mecanismele de acțiune ale plasturilor cu silicon

Deși mecanismul de acțiune al produselor pe bază de silicon în gestionarea cicatricilor nu a fost complet determinat, există multe mecanisme prin care studiile clinice au arătat că acestea au un impact semnificativ asupra îmbunătățirii cicatricilor hipertrofice și cheloide.

Mecanismul logic al tratamentelor de terapie a cicatricilor este acela de a contracara procesul filogenetic prin care se formează cicatricile. Se presupune că vindecarea rănilor a fost optimizată pentru rapiditate, spre deosebire de calitatea vindecării, în condiții mult mai puțin igienice, pentru a preveni infecțiile. Această optimizare a vitezei este acum mai puțin necesară, cererea mai mare pentru o piele plăcută din punct de vedere estetic și pe deplin funcțională devenind un obiectiv din ce în ce mai important în industria medicală și în cea a consumatorilor. Aplicarea plasturilor de silicon abordează procesele fiziologice asociate cu această optimizare a vitezei prin intermediul a numeroase mecanisme raportate.

Capacitatea plasturilor de silicon de a asigura o ocluzie și o hidratare îmbunătățită a patului plăgii a fost citată ca mod de acțiune fizică cheie în numeroase studii. Impactul fiziologic al ocluziei și al hidratării îmbunătățite asupra unei cicatrici în curs de dezvoltare este acela de a ajuta stratul cornos nou format, subdezvoltat, să rețină niveluri optime de apă. În cazul în care stratul cornos este deshidratat, acesta va semnala keratinocitelor din stratul epidermic al pielii să producă citokine, care, la rândul lor, semnalează fibroblastelor să producă cantități excesive de colagen pentru a ajuta la reținerea apei în stratul cornos. Prin acest proces se dezvoltă atributele nedorite ale unei cicatrici hipertrofice, mai degrabă decât cele ale pielii normale.

Un alt mod de acțiune fizică oferit de plasturii siliconici este transferul de tensiune de la marginile laterale ale patului plăgii la folia de gel de silicon. Reducerea ușoară a tensiunii care poate fi asigurată de un plasture siliconic adeziv oferă mediul ideal pentru dezvoltarea normală a cicatricilor și poate reduce semnificativ rata cicatricilor anormale și cheloide. Alte tratamente au potențialul de a aplica o reducere a tensiunii prea mare sau greșit plasată, ceea ce duce la o performanță mai slabă.

Un ultim mecanism de acțiune propus este acela că plasturii siliconici generează un câmp electric static încărcat negativ prin crearea de fricțiune între el și piele. Se crede că această electricitate statică ajută la alinierea celulelor de colagen, ducând astfel la involuția cicatricilor ridicate.

Constatările privind mecanismele terapeutice susțin ipoteza că există mai multe procese combinate prin care plasturii cu silicon creează homeostazia funcției de barieră a pielii, dincolo de hidratarea și ocluzia simplă a locului cicatricii. Numeroși factori sugerați sunt considerați ca având o influență semnificativă asupra eficacității generale a plasturilor siliconici, deși unii dintre ei nu beneficiază de o susținere clinică temeinică. Cu toate acestea, în urma deceniilor de cercetare clinică și a dovezilor practice, produsele pe bază de silicon sunt considerate pe scară largă ca fiind o soluție eficientă pentru terapia cicatricilor.

Avantajele plasturilor cu silicon pentru cicatrici

Recomandările clinice internaționale privind managementul cicatricilor (redactate pentru Grupul consultativ internațional pentru managementul cicatricilor) recomandă plasturii cu silicon ca terapie de primă linie, corticosteroizii intralesionali fiind recomandarea secundară, pe baza unei analize sistematice a literaturii clinice disponibile în prezent.

Plasturii cu silicon au rămas terapia favorită a cicatricilor clinice de când eficacitatea sa în tratamentul cicatricilor hipertrofice și cheloide a fost recunoscută pe scară largă în anii 1980. De la aceste studii timpurii, subiectul terapiei cicatricilor a avansat dramatic, odată cu dovezile clinice, angajamentul comercial și interesul consumatorilor. Această evoluție a fost determinată de sprijinul clinic continuu, care continuă să crească interesul și conștientizarea eficacității plasturilor cu silicon în gestionarea cicatricilor în comparație cu alternativele.

Silicoanele posedă multe proprietăți prietenoase cu pielea – biocompatibilitate, îndepărtare atraumatică, timp de purtare prelungit, repoziționabile, rezistente la dezvoltarea microbiană și hidrofobie. Adoptarea rapidă a adezivului din gel de silicon în industria medicală l-a determinat să devină adezivul preferat în mai multe sectoare medicale, în special în acele aplicații cu aderență directă la piele – cum ar fi îngrijirea avansată a rănilor, terapia cicatricilor, fixarea dispozitivelor, drapajul chirurgical, stomia, administrarea de medicamente și îngrijirea sănătății consumatorilor.

Există două forme principale de tehnologii de adezivi siliconici, și anume siliconul adeziv sensibil la presiune (PSA) și siliconul adeziv pentru piele moale (SSA). Deși ambele oferă soluții ideale pentru multe aplicații în domeniul sănătății, cel din urmă prezintă proprietăți avantajoase distincte în terapia cicatricilor, ceea ce îl diferențiază de alți adezivi mai puțin potriviți. După cum s-a descris anterior, menținerea stratului cornos joacă un rol vital în dezvoltarea îmbunătățită a țesutului cicatricial, un factor abordat de SSA pe două niveluri. Nu numai că silicoanele SSA au avantajul îndepărtării atraumatice a pielii, fără decapare și fără smulgerea dureroasă a pielii sau a părului; dar un alt avantaj constă, de asemenea, în faptul că SSA, spre deosebire de alternative, au o componentă vâscoasă scăzută care le limitează curgerea și, în consecință, disponibilitatea lor de a absorbi materialele de la suprafața pielii, cum ar fi celulele stratului cornos și lipidele. Suprafața adezivă a SSA-urilor rămâne relativ curată și poate fi îndepărtată, reutilizată și curățată în mod repetat fără a-i diminua integritatea.

Deși au o consistență asemănătoare unui gel și sunt denumite în mod obișnuit gel de silicon, absența umpluturii de silice de întărire înseamnă că SSA sunt, de fapt, polidimetilsiloxani reticulați cu cantități reduse de molecule libere extractibile. În ciuda consistenței scăzute și a unei anumite compresibilități, SSA-urile prezintă rezistență și recuperare rapidă în cazul deformării ciclice. Proprietatea PSA a SSA se bazează în principal pe capacitatea suprafeței de a umezi rapid pielea și de a se conforma reliefului acesteia cu un flux minim. Această curgere minimă se explică prin nivelul scăzut al componentei vâscoase și are ca rezultat doar o disipare mică a energiei care apare atunci când se aplică presiunea de deformare, ceea ce duce, în cele din urmă, la o desprindere imediată de piele la o forță mică de exfoliere sau de forfecare.

Rezumat

Rezultatele studiilor clinice, reunite acum prin numeroase analize, au sugerat cu tărie că plasturii de silicon sunt o terapie eficientă de prevenire și reducere a cicatricilor excesive. Cu toate acestea, un articol recent al lui O’Brien et al. 2013 a indicat în analiza lor că, în prezent, rămân încă dovezi clinice slabe privind beneficiile plasturilor de silicon pentru utilizarea în prevenirea cicatricilor anormale la persoanele cu risc ridicat. Cu toate acestea, ei au concluzionat, de asemenea, că studiile clinice, care au fost utilizate pentru a evalua gelul de silicon pentru tratamentul cicatricilor hipertrofice și cheloide, demonstrează că există îmbunătățiri în ceea ce privește grosimea și culoarea cicatricilor. Deși există încă unele deliberări cu privire la mecanismul exact de acțiune, este probabil că, prin ocluzia locului cicatricii și hidratarea patului cicatricii, este suprimată hiperactivitatea celulelor legate de cicatrice, iar activitatea lor este normalizată. Deși acesta este considerat principalul mecanism de acțiune, se consideră că mai sunt câteva altele oferite de proprietățile unice ale produselor pe bază de silicon, o explicație potențială pentru lipsa de eficacitate oferită de tratamentele ocluzive alternative. Susținerea clinică a produselor topice cu gel de silicon în raport cu toate terapiile alternative pentru cicatrici este ceea ce i-a păstrat poziția de formă de primă linie recomandată la nivel internațional pentru tratamentul cicatricilor, favorizată prin consens în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății.

Concluzii

Tratamentele topice cu gel de silicon par să rămână terapia de primă linie pentru recomandarea clinică în managementul cicatricilor.

  • Mecanismele exacte prin care plasturii de silicon îmbunătățesc dezvoltarea și recuperarea cicatricilor hipertrofice și a cheloidelor nu au fost încă pe deplin eludate și acceptate.
  • Rămâne în continuare nevoie de dovezi clinice bune pentru a demonstra beneficiul gelului de silicon pentru utilizarea în prevenirea cicatricilor anormale.

Sursa articol:

https://facebodylips.ro

https://grupdpi.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *